24.06.2017

Gümrük ve Ticaret Bakani Tüfenkci: "Gümrükteki Islemlerin Koordinesini Tek Bir Bakanlikta...

Gümrük ve Ticaret Bakani Tüfenkci: "Gümrükteki islemlerin koordinesini tek bir bakanlikta toplayacagiz"
"2017 yilinda uyusturucu madde de 1 milyar 136 milyon TL degerinde kaçakçilik olayi ortaya çikarilmis ve yakalamalar gerçeklesmistir"
"Tacirlerimizin de kendi aralarindaki vadeli satislarinda faiz oranlarini düsürmeleri gerektigine inaniyorum"
"Güncel verilere göre 5-21 Haziran arasinda Katar'a yaklasik 32,5 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirilmis. Bu normal ihracatimizin yaklasik 3 kati"
"Su anda domateste ihraç problemimiz yok"

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakani Bülent TüfenkciKatar ile olan ihracatin Haziran ayinda 3 kat arttigina dikkat çekerek, "Güncel verilere göre 5-21 Haziran arasinda Katar'a yaklasik 32,5 milyon dolarlik ihracatgerçeklestirilmis. Bu normal ihracatimizin yaklasik 3 kati. Normal aylarda biz katar'a 13 milyon dolarlik bir ihracat yaparken bugün 32 milyar dolarlik ihraç yapar hale gelmisiz" dedi. 
Gümrük ve Ticaret Bakani Bülent TüfenkciAnkara'da düzenlenen iftar programinda basin mensuplariyla bir araya geldi. Tüfenkci, iftar yemegi sonrasi gündeme iliskin önemli açiklamalarda bulundu. Dogu ve Güneydogu Anadolu'da gençleri terörden uzak tutmak amaciyla olusturulan cazibe merkezlerine iliskin açiklamalarda bulunan Tüfenkci, cazibe merkezlerinin hükümetin Dogu ve Güneydogu'da almis oldugu en önemli ekonomik tesviklerden birisi oldugunu belirterek, "Bu anlamda bölgede ciddi anlamda bir heyecan olusturdu. Bu heyecanin bayramdan sonra hangi firmalara öncelik taninacagi belirlendikten sonra, özellikle oradaki yatirim ikliminden Türkiye'nin tamaminin etkilenecegini de öngörmek gerekir. Türkiye ekonomisine bir hareketlilik ve yukariya dogru büyümede olumlu bir katki sunacagini düsünüyoruz. O bölgeler için özellikle terörle mücadelenin güvenlik boyutunun disinda ekonomik boyutunun da öne çikarilmasi ve oradaki gençlerimizin is sahibi yapilarak hem istihdaminin saglanmasi, ayni zamanda da sosyal boyutuyla genlerimizi farkli alanlarda destekleyerek hükümetimizin terörle yapmis oldugu mücadeleyi baska bir açidan destekleme noktasinda önemli görevleri ifa edecek. Biz de bir an evvel bunun hayata geçmesi noktasinda bölgeden gelen talepleri hizlandiriyoruz" seklinde konustu.
"Gümrükteki islemlerin koordinesini tek bir bakanlikta toplayacagiz"
Ticaretin hizlanmasi amaciyla yapilan çalismalar hakkinda bilgiler veren Bakan Tüfenkci, "Gümrüklerde dis ticaretin hizlanmasi noktasinda önemli düzenlemeler yaptik. Sektör paydaslari, ihracatlarimiz ciddi anlamda memnuniyetlerinin gümrüklerde arttigini görüyoruz. Burada da yapacagimiz çok önemli çalismalar var. Gümrük Bakanliginin ötesinde olan ama 19 bakanlikla paydas çalismamiz gereken bir alan var. Basbakanimiz da bize o noktada talimat verdi, gümrüklerimizdeki islemlerin koordinesini bir bakanliga ve tek bir noktada toplayarak, o bakanligin da elemanlarini bünyemize katarak daha iki sene olmadan önümüzdeki aylar içerisinde bu uyumu da gerçeklestirmis olacagiz. Biz 19 bakanlik ve 3 kurumla protokol yaparak tek pencere sitemine geçirdik ve gümrüklerdeki islemleri hizlandirdik" ifadelerini kullandi.
Kaçakçilikla mücadelede yakalanan yüksek basariya dikkat çeken Bakan Tüfenkci, "Gümrük muhafaza ekiplerince 2016 yilinda bir önceki yila oranla yüzde 30 artisla 3 ton 426 kilo uyusturucu yakalamasi gerçeklestirilmis. 2017 yili içerisinde 20 Haziran'a kadar ele geçirilen uyusturucu miktari 17 ton 789 kilo. Yani bir yil önce 3 ton yakalamisiz, simdi 17 ton. Müthis bir artisi yakalamisiz. Esasinda Türkiye'de 2 konu öne çikiyor; biz X-ray cihazlarina ve personelin egitimleri noktasinda yakalama kabiliyetlerimiz yükselmis ama önemli bir husus da Içisleri Bakanligi'nin da yakalamalarini dikkate aldigimizda orada da çok yükselme olmus. Türkiye uyusturucuda transit ülkeyken hedef ülke konumuna da gelmis. Bu yakalamalar hem bizim bakanligin bünyesindeki gümrüklerde yapilan yakalamalarin müthis artisina hem de yurdun muhtelif yerlerinde Içisleri Bakanligimiz yapmis oldugu yakalamalarin da çok yükseldigini de anliyoruz" degerlendirmesinde bulundu.
"2017 yilinda uyusturucu madde de 1 milyar 136 milyon TL degerinde kaçakçilik olayi ortaya çikarilmis ve yakalamalar gerçeklesmistir"
Gümrüklerdeki kaçakçilik olaylarina iliskin rakamlari paylasan Tüfenkci, "Toplam yakalama tutarina da baktigimiz da uyusturucu madde de 1 milyar 136 milyon TL degerinde kaçakçilik olayi ortaya çikarilmis ve yakalamalar gerçeklesmistir. Ticari esyada 718 milyon TL'lik bir yakalamayi da gerçeklestirmis olduk. 2017 yilinda 17 olayda toplam 2 bin 616 kilogram eroin yakalamasi gerçeklestirmisiz. 5 olayda 591 kilogram kokain yakalamasi gerçeklestirilmis. 40 olayda bin 639 kilogram esrar yakalamasi gerçeklestirilmis. 3 olayda 2 milyon 437 bin 596 adet kaptagon hapi yakalanmis. 2 milyon 641 bin 245 adet extacy hapi yakalanmis. 3 olayda toplam 1.6 kilogram metamfetamin yakalanmis. 7 olayda toplam 13 kilogram sentetik kannabinoid (Bonzai) yakalanmis. Yine gümrüklerde yakalanan, iç piyasada görülmeyen bir sey Gamma-Bütirolaktan denilen bir uyusturucu madde var. Bu da 10 olayda 13 kilogramlik bir yakalama gerçeklestirilmis. Kaçak esyalar noktasinda da yakaladigimiz kaçak esyalari gümrük tasfiye memurlugu internet sitesinden açik artirma ile satisa koyuyorlar; bu lüks araçlar dahil. Amacimiz da bunlari en kisa sürede tasfiye etmek" diye konustu.
"Tacirlerimizin de kendi aralarindaki vadeli satislarinda faiz oranlarini düsürmeleri gerektigine inaniyorum"
Tüfenkci, bankalarin özellikle ticari kredileri kullanirken yatirimci dostu olmalari yönündeki hükümetin güçlü beklentileri ve talepleri oldugunun altini çizerek, söyle devam etti: 
"2016'nin sonunda çikarttigimiz, 2017'nin Ocak ayinda yürürlüge geçen Tasinir Mallarin Rehni kanunu vardi. Bu yasayla biz orta ölçekli isletmelere veya esnaflarimiza ne kazandirdik, ne kadarlik bir islem hacmi var diye baktigimizda, kanunla beraber toplamda 35 milyar TL'lik bir ticari hacme 5 ayda ulamis bulunuyoruz. Bunun yansimalarina baktigimizda daha çok kobilerin ve orta ölçekli isletmelerin oldugunu ve bireysel tacirlerin de bunu sik sik kullandiklarini görüyoruz. Burada maliyetlerin çok ucuz olmasi, finansmana erisim noktasinda önemli bir talebi artiriyor. Toplam masraf 210 TL'yi geçmiyor. Dolayisiyla tacirlerimizin daha çok bu alana kaydigini görüyoruz. Sanayicilerimizin, yatirimcilarimizin finansmana erisim noktasinda bankalarin özellikle ticari kredileri kullanirken yatirimci dostu olmalari yönündeki hükümetimizin güçlü beklentileri ve talepleri de önemli. Bu anlamda biz bankalara yükleniyoruz ama Ticaret Bakani olarak da tacirlerimizin de kendi aralarindaki vadeli satislarinda faiz oranlarini düsürmeleri gerektigine ben inaniyorum. Bir sanayicimizin veya tüccarimizin, esnafimizin hakli olarak bankalardan beklentileri varken özellikle kendi aralarindaki alisverislerde uyguladiklari faiz oranlarinin da yüksek oldugunu buradan ifade etmek isteriz ve onlarin da düsürmeleri gerektigini ifade ediyorum."
"Güncel verilere göre 5-21 Haziran arasinda Katar'a yaklasik 32,5 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirilmis. Bu normal ihracatimizin yaklasik 3 kati"
Bazi ülkelerin Katar ile olan iliskilerini kesmesinin ardindan yasanan kriz sonrasi Katar ile Türkiye arasindaki ticari rakamlarda 5-21 Haziran tarihlerinde normalin 3 karti bir artis yasandigina dikkat çeken Tüfenkci, sunlari kaydetti: 
"Güncel verilere göre 5-21 Haziran arasinda Katar'a yaklasik 32,5 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirilmis. Bu normal ihracatimizin yaklasik 3 kati. Normal aylarda biz katar'a 13 milyon dolarlik bir ihracat yaparken bugün 32 milyar dolarlik ihraç yapar hale gelmisiz. Ihraç kalemleri içerisinde gida sektörünün payi 12,5 milyon dolardir, diger kalemlerde 20 milyon dolar tutuyor."
"Su anda domateste ihraç problemimiz yok"
Bakan Tüfenkci, "Katar ile olan ihracatin 3 kat artmasindan sonra Rusya ile olan domates sikintisindan dolayi yasanan açigi Katar ile kapatabiliyor muyuz? Seklindeki soruya, "Domates tabi sembol oldu. Esasinda bizim Rusya'ya yapmis oldugumuz ihracatin içinde çok yüksek veya bizi çok etkileyecek rakamlar degil. Gida fiyatlarini düzenlerken domatese veya sera ürünlerine zaman zaman tesvikin kaldirilmasi da ürün arzina bagli olarak gündeme gelebilir. Su anda domateste ihraç problemimiz yok. Zaten Irak pazari var, Bulgar pazari var, Romanya pazari var. Yeter ki siz piyasaya uygun üretim yapin. Pazarlayacak çok ülke bulabilirsiniz. Katar'da olabilir, domates Katar'a da gidiyor, sebze, meyve de gidiyor ama spesifik olarak domates özellikle Katar'a gitmiyor. Biz istiyoruz ki hem üretici hem de tüketici kazansin. 12 milyon ton bizim domates üretimimiz var. Bunun 4 milyon tonu sera, bunun sadece 450 bini ihracata gidiyor. Dolayisiyla büyük bir kismini iç piyasada tüketiyoruz" cevabini verdi.

İletişim Formu
HİZMETLERİMİZ

TAŞIMACILIK BİZİM İŞİMİZ & PROFESYONEL HİZMET

Maddi ve manevi çok değerli birikimlerinizin oluşturduğu “ eşyalarınız” sizin onları kullanırken titizlendiğiniz özenle taşınmalı ve yeni kullanım yerlerine güvenle ulaştırılmalıdır.