17.07.2017

Yilin geri kalaninda vergi artisi yok

Maliye Bakani Naci Agbal, "Ekonomik Gelismeler ve Ocak-Haziran 2017 dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçeklesmeleri" konulu basin toplantisinda konusuyor. Agbal konusmasinda yilin geri kalaninda vergi artisi yapilmayacagini söyledi.

Maliye Bakani Naci Agbal, "Ekonomik Gelismeler ve Ocak-Haziran 2017 dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçeklesmeleri" konulu basin toplantisinda konusuyor. 2017 yilinin ikinci yarisinda verilerin Türkiye ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyüdügünü gösterdigini söyleyen Agbal, "Önümüzdeki dönemde de sevindirici rakamlari görecegiz." dedi. Agbal konusmasinda yilin geri kalaninda vergi artisi yapilmayacagini söyledi.


Maliye Bakani Naci Agbal, merkezi yönetim bütçesinin  haziranda 13,7 milyar lira, ocak-haziran döneminde ise 25,2 milyar lira açik  verdigini bildirdi.

Agbal, "Ekonomik Gelismeler ve Ocak-Haziran 2017 Dönemi Merkezi  Yönetim BütçeGerçeklesmeleri" konulu basin toplantisinda, merkezi yönetim  bütçesinin 2016'da 29,9 milyar lira açik verdigini, 2017'ye iliskin bütçe açik  hedefinin ise 46,9 milyar lira oldugunu animsatarak, 2017 bütçe açiginin, 2016'ya  göre artacaginin gerekçelerinin kamuoyuyla paylasildigini söyledi.

Haziran ayi merkezi yönetim bütçe açiginin 13,7 milyar lira olarak  gerçeklestigini ifade eden Agbal, bütçe giderlerinin 57,7 milyar lira, faiz hariç  bütçe giderlerinin 56,4 milyar lira, bütçegelirlerinin 43,9 milyar lira, vergi  gelirlerinin ise 36,4 milyar lira olarak gerçeklestigini belirtti.

Agbal, ocak-haziran dönemine iliskin bütçe açiginin ise 25,2 milyar  lira oldugunu kaydederek, bütçe giderlerinin 324,4 milyar lira, faiz hariç  giderlerin 297,4 milyar lira, faiz giderlerinin 27 milyar lira, bütçe  gelirlerinin 299,2 milyar lira, vergi gelirlerinin ise 246,1 milyar lira oldugunu  anlatti. Agbal, "Bu sonuçlara göre ilk 6 ayda gerçeklesen bütçe açigi, yilin  basinda hedeflenen bütçe açiginin yüzde 53,9'u oranindadir. Hedeflenen bütçe  açigi 46,9 milyar lira. Ilk 6 ayda olusan bütçe açigi 25,2 milyar liradir." diye  konustu.

Maliye Bakani Naci Agbal, ekonomiyi canlandirmak için  alinan tedbirlerin 2017 bütçesine 11,9 milyar liralik maliyeti oldugunu  belirterek, "Bu maliyet önümüzdeki yillarda azalacak. 2018 yilinda tedbirlerin  kamu maliyesine etkisi 7,4 milyar liraya düsecek." dedi.

Küresel ekonomi açisindan 2016'nin birçok olumsuzlugun bir arada  yasandigi zor bir yil oldugunu ifade eden Agbal, global ekonominin geçen yil  yüzde 3,1 büyüdügünü ve bu oranin küresel finansal kriz sonrasi dönemdeki en  düsük büyüme orani oldugunu söyledi.

Agbal, geçen yil küresel ticarette yavaslama ortaya çiktigina isaret  ederek, küresel ekonomideki zayif seyirde, basta ABD olmak üzere gelismis  ekonomilerde büyümenin beklentilerin altinda kalmasinin etkili oldugunu kaydetti.

Bu yilin ilk yarisinda ise küresel ekonomik büyüme ve küresel ticarete  iliskin olumlu bir momentum yakalandigina dikkati çeken Agbal, bu yil küresel  ekonomik büyümenin yüzde 3,5'e ulasmasinin beklendigini bildirdi.

TÜRKIYE EKONOMISINE ILISKIN GELISMELER

Türkiye ekonomisine iliskin de degerlendirmelerde bulunan Agbal, son  bir yilda ülke ekonomisinin çok önemli sinavlardan geçtigini dile getirdi.

Agbal, Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe  girisimi, terör olaylari, Türkiye'nin etrafinda devam eden jeopolitik gelismeler,  ABD seçimleri sonrasindaki finansal kirilganliklar, zayif dis talep, 16  Nisan'daki referandum süreci gibi gelismelerin Türkiye ekonomisinin  dayanikliligini test eden gelismeler arasinda oldugunu anlatti.

Geçen yilin ilk yarisinda ülke ekonomisinin gelismekte olan  ekonomilerden pozitif ayrisarak yüzde 4,9 büyüdügünü hatirlatan Agbal, 15 Temmuz  darbe girisimi ve sonrasindaki terör olaylari gibi nedenlerle 2016'nin üçüncü  çeyreginde ekonominin daraldigini söyledi.

Agbal, hükümet olarak ekonomik göstergelerde ortaya çikan olumsuz  gelismeler karsisinda hizli ve etkin tedbirler aldiklarina dikkati çekerek, arz  ve talepte iyilesme saglayacak önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini  belirtti.

Yapisal reform düzenlemelerine hiz kazandirdiklarini ifade eden Agbal,  maliye politikasini devreye sokarak ekonominin arz tarafinda güveni artiracak  kararlari da uygulamaya basladiklarini hatirlatti.

Agbal, krediye erisimi artirmak amaciyla tüketici kredilerinde taksit  ve vadeyi uzattiklarina isaret ederek, yatirim, üretim, istihdam ve ihracat  üzerindeki kamusal maliyetleri asagi çekmek adina birçok vergide indirim  yaptiklarini ve istisnalar getirdiklerini animsatti.

Özel sektör yatirimlarini canlandirmak için yatirim tesviklerini daha  cazip hale getirdiklerinin altini çizen Agbal, eylül ayi sonuna kadar konut  satislari ve mobilyada KDV'yi yüzde 18'den 8'e indirdiklerini, beyaz esyada ÖTV  oranini ayni ayin bitimine kadar sifirladiklarini belirtti.

Agbal, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in himayesindeki istihdam  seferberliginin de karsilik buldugunu vurguladi.

"TEDBIRLERIN KAMU MALIYESINE ETKISI AZALACAK"

Maliye politikasi tedbirlerinin kamu maliyesine etkisi hakkinda da  bilgi veren Agbal, "Tedbirler bütçede geçici de olsa bir miktar yük getirdi. Bu  açidan baktigimizda 2017'de kamu maliyesi alaninda tedbirlerin 2017 bütçesine  11,9 milyar lira maliyeti oldu. Bu maliyet önümüzdeki yillarda azalacak. 2018  yilinda aldigimiz tedbirlerin kamu maliyesine etkisi 7,4 milyar liraya düsecek."  diye konustu. Agbal, anilan maliyetin sonraki dönemde 6,9 milyar liraya dogru  azalacagini kaydetti.

Agbal, kamu maliyesine yüklenen maliyetlerden çok, daha fazla yasanan  ekonomik canlanmayi görmekten son derece memnun olduklarini belirterek, meseleye  sadece maliyet odakli bakilmamasi gerektigine isaret etti.

Özellikle reform niteligindeki düzenlemeleri 15 Temmuz sonrasinda da  aksamadan yapmaya devam ettiklerini hatirlatan Agbal, son bir yilda Patent  Kanunu, Ar-Ge Kanunu, Teknoloji Gelistirme Bölgeleri Kanunu ve Serbest Bölgeler  Kanunu'nda önemli degisiklikler yaptiklarina dikkati çekti.

Üretimin katma degerini artiracak yepyeni bir tesvik sistemini bu  dönemde yasalastirdiklarini anlatan Agbal, Bireysel Emeklilik Sistemine otomatik  katilim, KOBI'ler Için Tasinir Teminat Kanunu'nu da son bir yil içinde  çikardiklarini söyledi.

Agbal, "15 Temmuz alçak darbe girisimi sonrasi ekonomine olusturulan  belirsizlik veya olumsuzluklari çok hizli bir sekilde, arka arkaya kararlar  alarak beklentileri olumlu yönde etkiledik." degerlendirmesinde bulundu.

İletişim Formu
HİZMETLERİMİZ

TAŞIMACILIK BİZİM İŞİMİZ & PROFESYONEL HİZMET

Maddi ve manevi çok değerli birikimlerinizin oluşturduğu “ eşyalarınız” sizin onları kullanırken titizlendiğiniz özenle taşınmalı ve yeni kullanım yerlerine güvenle ulaştırılmalıdır.