07.08.2017

Savunma Sanayisi Metal 3D Yazicilarla Tasarim Yapacak

Türkiye'nin savunma ve havacilik devleri, tasarim ve üretim kabiliyetlerini metal 3D yazicilar ile artiracak. Sira disi malzemelerin kolaylikla islenmesine, kompleks geometrilerin kolayca üretilebilmesine ve yekpare tasarimlarin yapilabilmesine olanak veren metal 3D yazicilarin (metal katmanli imalat) endüstrideki kullanimi hizla yayginlasiyor. Özellikle kisa tedarik süreleri ve malzeme verimligi de dikkate alindiginda titanyum gibi degerli ve islenmesi zor metallerin kullanildigi savunma ve havacilik sektörü bu teknolojiye hizli sekilde adapte oldu.  General Electric,  Rolls Royce, Airbus, Safrane gibi firmalar da metal 3D yazici teknolojisinin kullanimina öncülük etti.

ASELSAN ODTÜ'YLE ISBIRLIGI YAPTI

Türkiye'nin savunma ve havacilik alanindaki lider kuruluslari da bu gelismelere kayitsiz kalmadi. Türk Havacilik ve Uzay Sanayii AS (TUSAS/TAI), ASELSAN ve ROKETSAN yaptiklari degerlendirmenin ardindan metal 3D yazici teknolojisine yatirim yapma karari aldi. Sirketler,  Türkiye'de bu teknolojiyi yayginlastirmak amaciyla faaliyet gösteren BTech Innovation ile isbirligine gitti. ODTÜ Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ve katmanli imalat teknolojisinin önde gelen sirketlerinin temsilciligini üstelenen BTech Innovation, bu süreçte mühendislik, egitim, yazilim, ekipman ve sarf malzeme çözümleri ile TUSAS, ASELSAN ve ROKETSAN'a destek verecek.

 

ÜRETIM GELECEK YIL

BTech Innovation Genel Müdürü Kuntay Aktas, söz konusu sirketlerde yürütülen çalismalara iliskin su bilgileri verdi: "TAI 6 ay sonra gerçek parçalari üretmeye baslayabilecek. ASELSAN'da ekiplerin bu konuda olgunlasmasina bagli olarak süreç sekillenecek. Egitim ve danismanlik faaliyetleriyle bu süreci kisaltmaya çalisiyoruz. Genel olarak 1 sene sonrasinda uygulamaya geçmelerini, 1 ile 2. sene arasinda farkli malzemeleri, prosesleri, ardil islemleri deneyerek baskalarinin yapmadigi seyleri iyi yapabilecek seviyeye gelmelerini hedefliyoruz. Sirketlerimizin gelecek yilin ilk yarisinda bir askeri araca ya da bir hava aracina parça takacak ya da prototip üretebilecek seviyeye gelmelerini bekliyoruz."

BASKA KAPILARI ÇALMAYA GEREK KALMAYACAK

Metal 3D yazici teknolojisinde tasarim sürecinin önemini vurgulayan Aktas, su degerlendirmelerde bulundu: "Bu teknolojide kritik gördügümüz taraflardan birisi tasarim. Tasarim kabiliyetiyle tedarik edemediginiz, beklemek zorunda kaldiginiz parçalari üretebilmek veya çizimlerine sahip olmadiginiz parçalari tersine mühendislikle tekrar üretebilmek, yeri geldiginde optimize edebilmek mümkün. Birçok milli projemiz var. Yerli Jet Motoru Projesi, Milli Muharip Uçak, Özgün Helikopter vesaire. Buralarda birçok prototip, ürün veya model ihtiyaci olacak. Bunlari karsilayabilmek çok önemli. Çünkü daha önce basimiza geldi. Bazi havacilik gruplari bazi parçalar üretmek istiyorlar, fakat su anda ellerindeki teknolojiyle üretemiyorlar. Oysa metal yazicilara çok uygun parçalar. Bu bilgileri yurt disina da göndermek istemiyorlar. Dolayisiyla bir ikilemde kaliyorlar. Ülke içerisinde bu teknolojiler oldukça, çogaldikça bunlari deneme, farkli versiyonlarini test edip görme imkani olacak. O yüzden metal yazici teknolojisi savunma ve havacilik sanayimiz açisindan kritik önemde."

İletişim Formu
HİZMETLERİMİZ

TAŞIMACILIK BİZİM İŞİMİZ & PROFESYONEL HİZMET

Maddi ve manevi çok değerli birikimlerinizin oluşturduğu “ eşyalarınız” sizin onları kullanırken titizlendiğiniz özenle taşınmalı ve yeni kullanım yerlerine güvenle ulaştırılmalıdır.